$nbsp;

grafika

Naukowcy z University of California San Diego odkryli, że podwyższony poziom kalcyfediolu który jest jednym z metabolitów witaminy D we krwi może być powiązany ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju raka piersi. Zdaniem naukowców wyniki ich pracy świadczą o tym, że musimy rozważyć zwiększenie zalecanego dziennego spożycia witaminy D. Artykuł opublikowano w czasopiśmie PLOS One.  

Badania opierały się na dwóch randomizowanych badaniach klinicznych przeprowadzonych w latach 2002 – 2017. W pierwszym wzięło udział 1129 kobiet, a w drugim 2196. Naukowcy wzieli również pod uwagę wyniki długotrwałego, prospektywnego badania GrassrootsHealth cohort. Wszystkie panie były w wieku  55+, a średnia ich wieku wynosiła 63 lat. W momencie rozpoczęcia badania u żadnej z kobiet nie zdiagnozowano nowotworów. W trakcie 4 lat obserwacji lekarze zaobserwowali 77 przypadków rozwoju raka piersi.

Naukowcom udało się ustalić, że najmniejszy poziom kalcyfediolu, który może powodować obniżenie ryzyka rozwoju nowotworu wynosi 60 ng/ml plazmy krwi. Współczesne rekomendacje dotyczące zalecanego dziennego spożycia witaminy D wynoszą 20 ng/ml (USA, w Polsce 5 µg). Autorzy pracy uważają, że taka dawka jest niewystarczająca z punktu widzenia obniżenia ryzyka rozwoju raka piersi.

Komentuje jeden z autorów pracy Cedric F. Garland: „Odkryliśmy, że kobiety u których stężenie kalcyfediolu > 60 ng/ml miały pięciokrotnie niższe prawdopodobieństwo rozwoju raka piersi, niż u tych u których stężenie kalcyfediolu utrzymywało się na poziomie 20 ng/ml”.

Naukowcy uważają, że warto podwyższyć zalecane dzienne spożycie witaminy D oraz regularnie kontrolować stężenie metabolitów tej witaminy we krwi. Uważa się, że ta praca pomoże zwrócić uwagę społeczeństwa na zagrożenia wynikające z obniżonej suplementacji witaminy D.

article next
Następny
article prev
Poprzedni

Ta strona korzysta z plików cookies. Sprawdź naszą politykę prywatności oraz politykę cookies aby dowiedzieć się więcej.

Akceptuję